Max Verstappen kampioen

Max Verstappen wereldkampioen. Daar vind ik wat van.

Op 12 december 2021 ontplofte Nederland, want Max Verstappen kwam als eerste over de finish op het Formule 1 circuit in Abu Dhabi en werd daarmee wereldkampioen. En daar vind ik wat van.

Persoonlijk heb ik niet zoveel met Formule 1. Er wil wel eens wat mis gaan tijdens de start, en zo nu en dan crasht er eens iemand, maar 9 van de 10 keer zien we 58 rondes lang 20 auto’s steeds in dezelfde volgorde achter elkaar rijden.

En ja, die volgorde verandert weleens een beetje na een pitstop, maar de top is toch altijd zo’n beetje hetzelfde. 58 rondes lang.

Zo ook tijdens deze race om het wereldkampioenschap in Abu Dhabi. Max had in de kwalificatie pole position gepakt en mocht dus op de eerste plek starten, een prachtig uitgangspunt.

Maar helaas, 7-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton was net wat sneller weg en pakte de eerste plek. En gaf die niet meer af. Al kwam Verstappen’s teamgenoot Sergio Pérez nog heel even voor ‘m, wat best vermakelijke TV opleverde.

Lewis Hamilton die Pérez probeert in te halen, wat in eerste instantie niet lukt, en Pérez die Hamilton op zijn beurt een beetje probeert te vertragen zodat Max weer wat dichter bij kan kruipen.

Lewis Hamilton was veel sneller

En dat was nodig ook. Want Lewis Hamilton was VEEL sneller dan Max Verstappen. In het begin was het gat tussen Max en Lewis nog geen seconde, maar elke ronde liep dat verschil op. Van 1 naar 2 seconden, naar 3, 4, 5, 6… tot Lewis Hamilton uiteindelijk een seconde of 20 was uitgelopen op Verstappen.

De laatste paar rondes was Max wel weer wat ingelopen (onder andere dus door het geweldige werk van Red Bull teamgenoot Pérez, die terecht “legend” genoemd werd door Max) maar het verschil was nog steeds dik 11 seconden – veel te veel om Hamilton nog voorbij te komen.

Crash Nicholas Latifi

En toen, vijf rondes voor het einde, crasht Nicholas Latifi, waardoor er een safety car op de baan komt. Op dat moment mag er niet worden ingehaald, maar niet alleen dat; als de safety car weer van de baan af gaat moeten ze weer in dezelfde volgorde verder gaan als voor de crash.

Max maakt handig gebruik van dat moment om nog even snel een pitstop te maken. Daardoor komt hij weer terug op de 5e of 6e positie, maar omdat de coureurs dus weer in dezelfde volgorde verder moeten gaan, moeten de andere coureurs Verstappen braaf voor laten gaan.

Dezelfde volgorde, maar niet dezelfde afstand

Dat ze weer in dezelfde volgorde moeten starten is prima, maar dan ook met dezelfde onderlinge afstand – dus Max 11 seconden achter Hamilton.

Maar nee, in plaats daarvan mag Max zo’n beetje naast Hamilton starten en is de achterstand van 11 seconden opeens als sneeuw voor de zon verdwenen.

Niet eerlijk

Altijd eerlijk. Dat staat bovenaan elke pagina op deze website.

Maar dit vind ik absoluut niet eerlijk.

Het zal wel bij de sport horen (nogmaals, ik volg de Formule 1 niet) en misschien is Max de terechte wereldkampioen als je naar het hele seizoen kijkt (ik heb ook regelmatig gehoord dat Hamilton weer eens gematst werd door de FIA), maar ik vind het ontzettend onterecht dat Verstappen op deze manier deze race wint.

Nu reageert Nederland euforisch. Hoe zou Nederland reageren als het andersom was? Als Max de hele wedstrijd 10, 20 seconden voor zou liggen op Hamilton, en dan door zo’n situatie het wereldkampioenschap zou mislopen?

Natuurlijk, ik gun het Max Verstappen. Ik gun het Nederland. Maar als het zo moet, hoeft het voor mij niet.

Dat vind ik ervan.

En wat vind jij ervan?

Delen is fijn!

Eén reactie

  1. helemaal mee eens..
    als je wint doe het dan eerlijk maar dit was niks en heel nederland heeft geloof ik een roze bril op… niet normaal

Geef een reactie

Fijne reacties

Zelf reageren? leuk, maar houd je aub aan de huisregels. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *