boerenprotest

Boerenprotesten. Daar vind ik wat van.

De laatste tijd lijkt het elke dag wel raak: boerenprotesten. Tientallen boeren die met trekkers (geen tractoren) de snelwegen blokkeren, hooibalen in brand steken en mest op de weg gooien.

Op social media zie ik vooral reacties van mensen die deze boerenprotesten steunen, al dan niet met een rode boerenzakdoek aan hun spiegels. Ook ik vind wat van deze boeren protesten.

Natuurlijk snap ik dat ze protesteren. De regering dreigt immers hun bedrijf af te pakken, een bedrijf dat vaak al generaties lang bestaat. En dat allemaal om onzinnige stikstofdoelen te halen, omdat Nederland perse het groenste jongetje van de Europa klas wil zijn.

Burgers pesten

Natuurlijk snap ik dat de boeren protesteren, maar ik ben het niet eens met de manier waarop. Waarom onschuldige burgers pesten door snelwegen dicht te zetten? Nu staan veel mensen nog achter de boeren – figuurlijk gesproken – maar als mensen te vaak letterlijk achter de boeren staan – op de snelweg dus – zal die steun steeds minder worden.

Ik ben zelf ook ondernemer, en moet op een bepaalde tijd ergens zijn. Het is met mijn werk geen optie om 2 uur later aan te komen. Als ik niet op tijd ben krijg ik niet betaald. No payment, no food. En ik wil toch ook graag mijn gezin voeden…

Less farmers, less food

No farmers, no food. Een slogan die ik regelmatig voorbij zie komen. Maar no farmers is niet het doel van de regering. Less farmers wel. Less farmers, less food. Minder boeren, minder voedsel.

Zo’n 75% van het in Nederland geproduceerde voedsel wordt namelijk geëxporteerd naar het buitenland. Daarvan is zo’n 25% bedoeld voor Duitsland. Een land dat bijna 10 keer zo groot is als Nederland, met hetzelfde klimaat. En veel meer ruimte… Duitsland zou dat voedsel dus ook prima zelf kunnen produceren.

Harde aanpak

Ik vraag me af of al die mensen die zo hard roepen dat ze achter de boeren staan ook meerdere keren per maand letterlijk achter de boeren staan. En zo ja, of hen dat ook in hun eigen portemonnee raakt, of alleen die van de baas.

Persoonlijk vind ik het inmiddels wel genoeg geweest, en pleit ik voor een harde aanpak. Blokkeer jij met je trekker de snelweg? Dan wordt die trekker opgeladen en in beslag genomen, zonder waarschuwing, en zonder je in de gelegenheid te stellen zelf te vertrekken.

Protesteren prima, maar val daar geen onschuldige burgers mee lastig. Dat vind ik ervan.

En wat vind jij ervan?

Delen is fijn!

Geef een reactie

Fijne reacties

Zelf reageren? leuk, maar houd je aub aan de huisregels. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *