Zwarte Piet en Sinterklaas

Kick Out Zwarte Piet.
Daar vind ik wat van.

Kick Out Zwarte Piet. Daar vind ik wat van. Ik snap ze. Ik begrijp dat mensen Zwarte Piet associëren met het slavernijverleden. Dat donkere mensen zich beledigd voelen door het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat het niet altijd leuk is als kinderen je Piet noemen omdat je toevallig donker bent. Snap ik.

Michiel de Ruyter

Maar we zijn in Nederland. Een land dat rijk is geworden door mensen als Michiel de Ruyter. Michiel de Ruyter, die een standbeeld heeft in Vlissingen vanwege de belangrijke rol die hij gespeeld heeft in onze geschiedenis. ONZE geschiedenis. Een standbeeld dat sommigen nu willen vervangen door een standbeeld van Nelson Mandela.

Iemand die zeker ook een standbeeld verdient. Maar we zijn in Nederland. Een welvarend land. Zo welvarend, dat vluchtelingen kunnen worden opgevangen, dat heel veel geld in ontwikkelingshulp gestoken kan worden enzovoorts. Het heet niet voor niets welvarend; die rijkdom hebben we opgebouwd in de tijd van Michiel de Ruyter.

Slavernij

En ja, in die tijd zijn zeker dingen gebeurd die niet oké waren, zoals slavernij. Maar dat geldt voor alle culturen. Moeten we dan alle moslims maar gaan veroordelen vanwege 9/11, ISIS en de Taliban, die nu nog steeds een terreurbeleid voert in Afghanistan? Alle moskeeën in Nederland slopen?

De grens met Duitsland sluiten vanwege de tweede wereldoorlog? Alle Marrokanen het land uitzetten omdat die nogal oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit? Alle mensen met Afrikaanse roots omdat daar toevallig ook een paar stammen kanibalen waren?

Come on, get over it!

Ga niet lopen zeiken over iets dat eeuwen geleden gebeurd is. Het is niet met jou gebeurd. Niet met jouw ouders. Niet met jouw grootouders. Niet door mij. Niet door mijn ouders, niet door mijn grootouders, en zeker niet door mijn kinderen. Dus ga niet hun feestje verpesten door te demonstreren.

Zwarte Piet hoort nu eenmaal bij de Nederlandse cultuur. Net zo goed als Amsterdam, met de wallen en coffeeshops. Net zo goed als De Efteling.

Daarover gesproken, gaan lopen zeiken over Monsieur Cannibale en sommige poppen in Carnaval Festival – really?

Kijk, dat je je stoort aan Zwarte Piet kan ik me best voorstellen, daar kun je niet omheen in de Sinterklaasperiode. Maar niemand verplicht je om naar De Efteling te gaan hoor. Daar kun je (7) mijlen ver vandaan blijven.

Loonslaaf

En ja, Zwarte Piet is een knecht. Net als jij een knecht bent van je baas. Een loonslaaf. Maar – misschien wel in tegenstelling tot jou – vind Zwarte Piet zijn werk leuk. Zwarte Piet is altijd vrolijk, wordt gelukkig van zijn werk. Zwarte Piet wordt niet afgeranseld met een zweep als hij niet hard genoeg werkt. Niet verkocht aan iemand anders.

En oh ja, klein detail, vanwege nieuwsgierige en tech savvy kindertjes even in het Engels – Zwarte Piet doesn’t fucking excist!

Kleur bekennen

En weet je, onze kinderen interesseert het in principe niks of Piet zwart is, of roetveeg, of geel, of spierwit. Maar het is onze cultuur.

Zo is het in sommige culturen gebruikelijk dat vrouwen 5 passen achter de man lopen en een boerka moeten dragen. Daar vind ik ook wat van. Waarom ze dat nog pikken anno 2022 is mij een raadsel, maar het is nu eenmaal hun cultuur dus dat moeten wij maar respecteren. Maar andersom niet?

Kinderen zien geen kleur, die zien iemand die ze leuk vinden – of niet. Vroeger kregen kinderen pepernoten en cadeaus van donkere mensen. Kinderen vonden die donkere mensen leuk.

Nu krijgen ze pepernoten en cadeaus van witte mensen, en staan de donkere mensen langs de kant te schreeuwen tegen die witte mensen die ze pepernoten en cadeaus geven.

Niet racistisch geboren

Kinderen worden niet racistisch geboren. Hoe worden ze dan later toch racistisch? Soms door de ouders, maar zeker ook door het gedrag van mensen met een bepaald ras. Think about it.

Dat vind ik er dus van.

En wat vind jij ervan?

Delen is fijn!

Geef een reactie

Fijne reacties

Zelf reageren? leuk, maar houd je aub aan de huisregels. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *